Kinderen planten Tiny Forest in Hazerswoude-Dorp

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Zeshonderd bomen gaan op 9 december de grond in op een stuk terrein van 200 m2 in Hazerswoude-Dorp.

Leerlingen van basisschool de Springplank en de Johannes Postschool planten het tweede Tiny Forest in de gemeente Alphen aan den Rijn. Wethouder Schotanus onthulde aan het begin van de dag de naam van het Tiny Forest, Tiny Forest Springpostbos, en plantte de eerste boom.
Wethouder Schotanus: “Ik ben blij dat we de tweede Tiny Forest kunnen aanleggen. Het is een mooi initiatief, want meer groen in onze gemeente maakt de leefomgeving aantrekkelijker. Daarnaast houdt het kinderen en volwassenen ook nog eens gezond!”

Leren in en van de natuur

Spelen en leren op groene plekken, zoals een Tiny Forest, heeft veel voordelen. Kinderen kunnen er hun creativiteit kwijt en spelen gevarieerder. Ook is het een buitenlokaal dat leerkrachten kunnen gebruiken voor het dagelijkse onderwijs in een contextrijke omgeving. Bijvoorbeeld bij leren over de Nederlandse natuur, zoals bodemdiertje en planten en bomen. Het is een gezonde en inspirerende plek waar kinderen zowel fysiek als sociaal leren in en van de natuur.

Inheems

Een Tiny Forest bestaat volledig uit inheemse bomen en heesters. Deze soorten hebben zich na de laatste ijstijd spontaan in Nederland gevestigd. Inheemse planten zijn beter bestand tegen ziektes en trekken meer bijen, vlinders en vogels aan dan exotische soorten. Daarnaast plant IVN in stedelijk gebied; de plek waar vergroening het hardst nodig is. De Tiny Forest-beweging in Nederland wordt steeds groter en breidt zich inmiddels uit naar omringende landen waaronder België, Frankrijk en Ierland.

Vijf Tiny Forests in de gemeente Alphen aan den Rijn

Het Tiny Forest in Hazerswoude-Dorp is mogelijk gemaakt door gemeente Alphen aan den Rijn en dankzij een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij. De komende jaren volgen er nog drie Tiny Forests verspreid over de gemeente. IVN werkt samen met gemeenten aan een wereld waarin contact tussen mens en natuur vanzelfsprekend is. Een Tiny Forest is bij uitstek geschikt om mens en natuur te verbinden. IVN wil dat elke buurt zijn eigen minibos krijgt, zo komt de natuur in steden steeds dichterbij.